Om kurser/träningspass/pole-lektioner

Aktuella träningspass och platser
Airytales kurser finns på Järlöv i Veddige, och ibland på andra studios. Se under Anmälan vad som är på gång.

 

Pole

För att börja med pole behövs inga förkunskaper och man behöver inte vara stark eller vig från början. På nybörjarpass startar vi från grunden. Men var beredd på att det kan vara lite tungt ibland, och man får inte ha allt för låg smärttröskel=)

Inom pole finns olika stilar; sport, fitness, acro, exotic, artistic, classic, contemporary, ultra, chinese mm. Airytales nybörjarkurser är mest inriktade på sport/fitness/acro. Se beskrivningar av sport och andra stilar som erbjuds här längst ner på denna sida.

Inspiration och exempel på olika stilar:
Klicka här för att komma till en sida med videos med exempel på olika stilar och utövare i olika åldrar mm >>

Under prova-på-pass får man mer information om pole, historia, träningsformer/inriktningar, start-tips mm.

Förutom själva poleträningen; spins, tricks mm, så jobbar vi även med pole-conditioning. Det är övningar i styrka och flexibilitet som är specifika för att utvecklas inom just pole. Även inslag av mental träning, samt övningar för att förbättra koordination, hållning och rörlighet. Passen börjar med uppvärmning och avslutas med stretch och nedvarvning.

Klädsel
Shorts är i princip nödvändigt. Vi får grepp om stången genom hud mot metall, så i vissa moment glider man för mycket om man har långbyxor. (Det finns dock "grippy/sticky"-tights t.ex. på iampole.se eller kolla in dessa coola med mermaid-print =)
Oftast tränar man barfota. Men det är bra att ha med sockar och ev. benvärmare/knäskydd för vissa moment. Om skor ska användas så anges det i kursbeskrivningen.

Nivåer
Här finns två nivåer:
- 1: bas-nivå/nybörjare/basic.
- 2: fortsättning/intermediate.
Avancerad erbjuds inte ännu.
Kraven för att gå fortsättning är att man klarar invert på stången med start från att ha fötterna på marken, och att klättra basic climb.
Ibland kan kurserna vara indelade i fler steg eller teman/stilar. Då anges det i kursbeskrivningen.

 

 

Bilder och film från tidigare kurser

Några duktiga deltagare på tidigare kurser mm på olika ställen!
Tack för att ni ville träna pole med Airytales! <3


Från kurs på Kate Fitnessdance i Värnamo.

 


Järlöv

airytales

 

Spiderman-pose!

 


Från kurser på Kate finessdance i Växjö.

 

 

 

För alla

Alla kan träna pole som tycker det är roligt! Man kan ha olika stil, man kan ha olika mål, och starta från olika förutsätningar. Fokusera på din väg!
Vill du bara ha en rolig träningsform en gång i veckan utan krav? Eller vill du även bli mycket stark, vig, komma upp på avancerad nivå? Eller nåt däremellan?
Om du inte har någon träningsbakgrund sen tidigare, så jämför dig inte med sånna som har en bakgrund inom t.ex. gymnastik, crossfit eller dans. Det kommer ta längre eller kortare tid att lära sig pole beroende på vad man har för förutsättningar/tid/inställning/diciplin/energi/motivation osv att lägga på det. Men det finns många som har lärt sig pole utan någon tidigare tränings-erfarenhet, och man kan till och med tävla pole om man bara har ett ben, eller en arm, se här på några inspirerande klipp:
https://youtu.be/kkStDHH1jOU ,
https://www.youtube.com/watch?v=jKQwWZtT_PI
https://www.youtube.com/watch?v=0eV3_HM48Hk
,

 

Most people don't fail because they aren't good enough, or aren't capable of winning or succeding.
Most people fail because they are impatient and give up before their time has come.

 

 

 

Olika teman på kurser och pass som erbjuds på Airytales

Här kommer lite beskrivning av de man kan lära sig här:

Se mer detaljerad beskrivning av olika pass, nivåer och förkunskaper >>

 

Pole-sport/fitness/acro

Inriktning mot gymnastiska och akrobatisk trix uppe på stången, spinns, och kombinationer av dessa typer av element. Utgår till stor del från IPSFs code of points. Man tränar oftast barfota och det är viktigt med shorts och korta ärmar för att få grepp om stången med hjälp av huden på kroppen och fötterna. Finns här på nivå1 och nivå2.


 

 

 

Fitness-flow

På dessa pass lär man sig en kort koreograferad dans/routine i mixad stil. Sekvenser av olika moment till musik, timing med musiken, och övergångar med flyt. Ta med knäskydd eller benvärmare som skyddar knäna. Vi tränar barfota eller med sockar. Sockar är bra att ha för att glida lätt mot golvet.
Nivån ligger här på typ: inte-helt-nybörjare - medel. Man bör alltså ha lite grunder för att hänga med.

 

 

 

Exotic poledance

Flow och acro i höga klackar! 
Lektioner och kurser i exotic poledance är inriktat på att lära sig en kortare eller längre koreograferad dans/routine eller kombination, med mjuka, sammanhängande och ibland explosiva rörelser. Exotic handlar även om en viss typ av hållning, uttryck och attityd.  
Man använder oftast skor, men inte alltid. 
Exotic poledance inkluderar ofta även avancerade trix som kräver styrka.

Inom exotic finns olika inriktningar. T.ex. classic - som är mer sensuellt. Eller acro exotic och russian exotic - som är lite mer "tufft".  

Finns för tillfället på nivå1 här, kanske snart nivå2, se beskrivning av olika pass.

Om man använder skor så ska de helst vara till exempel av typen/märket t.ex. Pleaser, modell: Flamingo, Adore, Sky mm. Eller liknande märke/modell: Hella heels med fler. Längst ner på denna sidan finns bilder på skor. Denna typ av skor har platå och stadig uppbyggnad. Vanliga pumps och andra klackskor funkar inte så bra… Om man inte har bestämt sig om man vill satsa på denna stil och investera i "riktiga" poledance-skor, så är det oftast bättre att träna barfota eller i sockar i början.

Knäskydd är skönt att ha. I början kan man använda benvärmare eller liknande och lägga dubbla runt knä. Finns i begränsat antal att låna i studion. Man kan även klippa av gamla tights och ha som skydd över knäna provisoriskt i början. Riktiga knäskydd för pole finns att köpa på nätet t.ex. iampole.se mm. 


Exempel exotic:


Bild från workshops på Polestar fitness i Göteborg www.polestarfitess.se med Olga Spezia.

 

 


Airytales-style.

 


Träning i Thailand, Sokolova pole campPole Dance Phuket. Instruktör: Sarah Scott.

 

 

 

Exempel skor:

 

 

 

 

 

Luftakrobatik

Exempel på utrustning på airytales: (Det finns även fler redskap inom luftakrobatik.)
Aerial hoop: Metallring som hänger från taket.
Aerial silk: Långt tyg, fäst i taket vid halva tygets längd, två öppna ändar.
Aerial chains: Kedjor som hänger från taket som två öglor.

Än så länge är luftakrobatiken bara ett inslag i vissa kombinerade pole-/luftakrobatik-pass, och lärs bara ut på nybörjarnivå här.

 

 

 

Mer träning och större utbud på andra studios!

Om det inte finns några pass upplagda här för tillfället, eller om du vill träna oftare, så finns det andra studios i närheten som erbjuder jättebra och mer kontinuerlig träning! T.ex. Polestarfitness och West Coast Pole i Göteborg. De har hela tiden kurser igång, de har mycket mer ändamålsenliga och större lokaler med t.ex. högre takhöjd, mer utrymme, och många bra instruktörer. De har även ett stort utbud av kurser inom både pole och luftakro. De erbjuder också träning på högre nivå! Så vill du kunna träna mer regelbundet osv, så besök nån av våra vänner!
www.polestarfitness.se

https://wcps.se/
Om man kan tänka sig att åka lite längre bort så finns även Impulse dance i Helsingborg! https://impulsedance.se/
Alla studios i hela Sverige kan ni se på: http://svenskpoleochaerial.se/verksamheter)